Iconisch pak van olympische Spelen 2000 na 14 jaar terecht?

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van het jaar 2000 in Sydney werd de show gestolen door Cathy Freeman. De Australische atlete droeg een opvallend wit pak waarmee ze tijdens een verbazingwekkend spektakel met een waterval de Olympische vlam aanstak. Maar sindsdien was het mysterieuze pak spoorloos. Na 14 jaren duikt het pak plots weer op.

Na de openingsceremonie liet Freeman die inmiddels 41 jaar oud is het pak achter in de kleedkamer waar het voor het laatst werd gezien. In de 14 jaren die volgden was niemand in staat om het iconische, witte pak terug te vinden.

Wat was er toch mee gebeurd? Niemand in Austalië leek enig idee te hebben. Vermoedens liepen uiteen van diefstal tot een onoplettende schoonmaker die het pak gewoon had weggegooid. Maar vanochtend dropte een anoniem figuur een pak bij het sportmuseum van de Melbourne Cricket Ground.

De politie van de Australische staat Victoria onderzoekt de zaak. Het Australisch Olympisch Comité stuurde meteen een persbericht de wereld in dat de hoop bij de ‘Aussies’ stevig aanwakkert: ,,De politie van Melbourne heeft een kledingstuk in beslag genomen dat weleens het pak van Cathy Freeman zou kunnen zijn van de olympische spelen 2000. Wat er met het mysterieuze pak is gebeurd, was de voorbije jaren voer voor discussie en mag inmiddels gezien worden als een belangrijk stukje vaderlandse Olympische geschiedenis in sidney. We hopen dat het kledingstuk dat aan het museum werd achtergelaten authentiek is en dat het raadsel daarmee eindelijk opgelost is.”